Ofis Tasarımının Marka İçin Önemi 11 Ara
Her ofisin başlıca amaçlarından birisi markalaşmak, marka değerine sahip olmaktır. Devamlı müşterilerle kaliteli ve güvene dayalı iletişim kurmak, henüz ulaşılmamış müşterilere ulaşıp tanınır olmak ve rakipler arasından sıyrılmak firmaların asıl hedefleridir. Ofis tasarımları ise bu hedefte, firmaların vermek istedikleri mesajların iletilmesine yardımcı olan en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. İyi ve markayı yansıtan bir ofis ortamına sahip olmak günümüzde lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Yarının Modern İş Hayatı
Ofisler artık bundan on yıl önce göründüklerinden çok farklılar. Modern dünyanın getirdikleriyle ofis hayatı ve anlayışı sürekli bir devinim halindeyken, ofislerin hala aynı tasarlanması düşünülemezdi zaten. Facebook, Microsoft ve Google gibi büyük markalar ofislerine oyun parkları, hatta küçük çiftlikler bile koyarak inanılmaz ofis tasarımlarını hayata geçiriyorlar. Bununla birlikte iş ortamında sosyalleşme ve grup çalışması faktörleri yeni bir boyut kazanıyor. Ancak fonksiyonel, konforlu ve markaları temsil eden ofis alanları yaratmak için bu kadar büyük kaynaklara gerek yok. Kaliteli bir ofis deneyiminin anahtarı, hem çalışanlar hem de müşteriler için önemli olan elementlerin farkında olmanın altında yatıyor.
Vizyon, Değerler ve Marka Farkındalığı Yaratmak
Ofis alanı, ziyaretçilere firmanın hikayesini, vizyonu anlatır, duruşu hakkında fikir vermeye yardımcı olur ve markanın özünü kavramasına olanak tanır. Ancak bunun için duvara koyulan bir logodan çok daha fazlası gerekir; markanın kişiliği ve karakterini en doğru şekilde yansıtmanın yolu, ofis ortamını bir bütün olarak algılamaktan geçer.
Tıpkı mağazaların iç mekan tasarımlarını ve vitrinini, ürünlerini sattıkları markanın konseptine uygun, tüketiciler için çekici hale getirmeleri gibi; ofis tasarımı da buna benzer bir amaç güder, ancak bunu daha incelikli yollardan yapar. Ofis tasarımı, müşterilere markayı sahiplendiğinizi, kaliteli hizmet sunacak güvenilir bir işletme olduğunuzu anlatmanın bir yoludur.
Tasarımda Markayı Sahiplenmek
Ofis alanları tasarlarken ilk yola çıkılan kavram, markanın logo ve renk paletini kullanmaktır. Ancak bunlar yeterli olmadığı gibi, fazla kullanıldığında vermek istediği mesajın tam tersini verebilir.
Tasarım aşamasında bir plan çıkarıp nasıl ilerleneceğinin stratejisi yapıldığında, bütünde kurulmak istenen imajı uygulamak oldukça kolay olacaktır. Yağmur Proje’nin hayata geçirdiği Özbereket Gıda’ya ait ofiste bunun örneğini görebiliriz. Özbereket markasının logosuna hakim olan turuncu ve sarı renkler, kırmızıyla harmanlanarak giriş kısmında bir tasarım oluşturulmuş. Ofisin çeşitli çalışma alanlarında ise bu renk markayı çağrıştıracak şekilde yeterli miktarda kullanılmış. Bu projeyle mikrofon, logonun kendisine değil, çağırışımlarına verilmiş.
Ofisin ziyaretçilere ilk izlenimi yaratan kısmı olan giriş ve banko çevresi, tasarımcıya muhteşem bir etki yaratma fırsatı verir. Karşılama alanı genellikle tasarım konseptinin bir özeti gibidir ve ofise girer girmez ziyaretçilere markanın kültürü hakkında fikir verir. Çalışma alanlarına doğru ilerledikçe, markaya dair dozu iyi ayarlanmış ipuçları ile bu etki sürdürülür. Yağmur Proje’nin Konya’da hayata geçirdiği Zermeram Ofis, hem karşılama alanı hem de projenin devamı ile, bir bütün halinde, ziyaretçilere markanın değeri ve profesyonelliğini anlatabilmeyi başarmış.
Firmanın sunduğu ürün veya hizmet, tasarımı doğrudan etkiler. Örneğin; bir avukatlık bürosu projesinde daha sofistike, ağır ve stabil bir tasarım dili oluşturulurken, bir tasarım ofisi projesinde ise daha dinamik, ilham ve heyecan veren mekanlar yaratılır. Yağmur Proje’nin tasarladığı bu tasarım ofisi, hem çalışanların hem de potansiyel müşterilerin bir tasarım ofisinden ne beklediği ve ne alması gerektiği düşünülerek kurgulanmış.
Firma eğer bir ürün satıyorsa, o ürün ofisin belirli alanlarında sergileyerek hizmet verdiği alanı ve ürünü sunmuş olur ve bunları benimsediği mesajını verir. Marka ile ofis arasındaki bağı kuvvetlendirmek adına atılacak adımlardan biri olan ürün sergilemeyi, Yağmur Proje Bolluca Ofis tasarımında hayata geçirmiştir.
Çalışan Mutluluğu ve Verimliliği
Ofis ortamı, kuşkusuz en çok günlerinin büyük bir kısmını orada geçiren çalışanları etkileyecektir. İyi tasarlanmış bir ofis alanı sadece çalışanları mutlu ve motive etmez aynı zamanda onlara ilham verir.
Çalışanlar üretirken etrafını saran atmosferin etkisine girip daha verimli işler ortaya koyarken aynı zamanda mola verdiklerinde kullandıkları alanlarda geçirdikleri zaman daha kaliteli olursa kısa zamanda enerjisini tekrar toplayabilecektir. İnsanların çalışmak zorunda oldukları değil, çalışmak istedikleri mekanlar yaratmak, müşterileri olduğu kadar iyi çalışanları da kendisine çekecektir. Yağmur Proje, Konya’da hayata geçirdiği Zermeram Ofis ile, mekanda vakit geçirecek herkese bu fırsatları sunacak alanlar yaratmış.
Kısacası, başarılı şirketlerin iyi ofis alanı tasarımlarına bütçe ayırmasının altında yatan nedenler oldukça mantıklı. Markaların değer ve vizyonunu başarılı şekilde yansıtan ofisler, somut bir şekilde yaşayan ve işleyen mekanlarla markaları temsil etmeyi başarıyor.
No Comments