Satış Yapmayı Kolaylaştıran Mağaza Tasarım Teknikleri 10 Jan
Ticari işletmeler çok uzun zamandır dünya üzerindeler ve biliyoruz ki bu işletmeleri birçok farklı yaklaşımla tasarlamak mümkün. Ancak, bazı genel stratejiler var ki, işletme sahipleri ve iç mimarlar tarafından bilinmesi satışları arttırmada büyük oranda yarar sağlıyor.
Ticari işletmenizin iç mimari planını tasarlarken markanızın hikayesini anlatmalı, ziyaretçileri saran bir deneyim yaratmalı, bir bakanın bir daha baktığı vitrinler ortaya çıkarmalı ve mağazanın önemli ürünlerine dikkat çekmelisiniz. Mağaza tasarımı söz konusu olduğunda şeytan gerçekten de ayrıntıda gizli.
Bu yazıda sizlere müşterilerin kararlarını etkileyen mağaza tasarımları için gerekli olan birkaç maddeden bahsedeceğiz.
Eşikten Gir
Mağazanın eşik bölgesi, potansiyel müşterilerin mağazaya girdiğinde onları ilk karşılayan, mağazanın büyüklüğüne göre değişen 1-5 metrelik bölgedir. Bu bölge aynı zamanda müşterinin dış dünyadan mağazaya girip, mağazayla ilgili ilk izlenimlerinin oluştuğu yerdir. Mağazanıza girenler etrafına bakarak ürünlerin fiyatlarıyla ilgili çıkarımlar yapar; aynı zamanda da mekandaki ışıkların, sabit mobilyaların, sergileme alanlarının ve renklerin ne kadar iyi koordine edildiğini incelerler. Müşteriler hala geçiş aşamasında oldukları için buraya yerleştirilen ürünleri ya da yönlendirmeleri gözden kaçırma ihtimalleri yüksektir.
Sağa Yönel
Müşterilerin %90’ının mağazaya girdiklerinde farkında olmadan sağa yöneldikleri artık bilinen bir gerçektir. Müşterilerin ilk gördüğü duvar, mağazadaki en önemli duvardır. Etkili bir ilk izlenim yaratmak için neyin nasıl sergileneceği hakkında çok iyi düşünüp bu duvara ekstra özen göstermek gerekir.
Gezinmelerini Sağlayın
Bu mağazanın büyüklüğüne ve genel düzenine göre değişiklik gösterebilir ancak müşterilerin sağa dönmek isteyeceklerini biliyoruz, o yüzden öyle yapmalarını ve bu yolda devam ederek olabildiğince ürün görmelerini sağlamak yapılacak ilk iştir. Bu yalnızca satışları yükseltmek için değil aynı zamanda mağazanın trafiğini düzenlemek için de iyi bir stratejidir.
Birçok mağaza müşterileri sağdan başlayan ve daire şeklinde bir gezinme yoluna yönlendirir. Müşteriler böylece mağazanın tamamını gezmiş ve girdikleri yerden çıkmış olurlar. Bazı mağaza tasarımları, müşterileri yönlendirmek işini farklı döşeme renk ve desenleri ile de güçlendiriyor. Akılda bulundurulması gereken bir başka unsur da müşterileri yönlendirdiğiniz bu akışta ilgilerini hep yüksek tutmayı sağlamak.
Biraz Da Yavaşlatın
Müşterilerin büyük özenle hazırlanılan mağazada acele acele dolaşıp çıkması istenilen bir şey değildir. Bu nedenle tasarımcılar mağazalara “hız kesme tümseği” denebilecek bazı elemanlar yerleştirirler. Bunlar müşteriye görsel bir duraklama sağlayacak herhangi bir işaret levhası ya da sezonluk özel ürünlerin sergilendiği bir tasarım elemanı olabilir.
Müşterilerin Rahatlığından Emin Olun
Tüketici davranışları uzmanı Paco Underhill’e göre ortalama bir müşteri, özellikle kadınlar, çok yoğun olan ve insanların nerdeyse birbirine temas etmek durumunda kalabileceği ürün sergileme alanlarına girmekten kaçınıyor. Bu durum, müşteri ürünle epey ilgileniyor olsa bile geçerli. Tasarımcılara bu noktada, olabildiğince geniş ürün sergileme alanları ve koridorlar tasarlamak düşüyor.
Mağazanın konforunu arttırmak için yapılabilecek şeylerden biri de rahat koltuklar ve banklarla oluşturulmuş bekleme alanları yaratmak. Bu, özellikle müşteri kendisine eşlik eden ve ürünlerle ilgilenmeyen birileri ile mağazayı ziyaret etmişse kişilerin mağazada daha fazla zaman harcaması olasılığını arttırır. Bu oturma alanları mağazadaki ürünlere bakan bir şekilde konumlandırılırsa orada oturan kişiler hala ürünlere bakıp bilinçsizce de olsa onlar hakkında düşünmeye devam eder.
Ve, Faturalarını Kesin (Mecazen Değil)
Kasa alanı mağazanın iyi bir şekilde planlanmış ve tasarlanmış akışında zorlama olmayan bir duraklama noktasında konumlandırılması gerekir.
Müşterilerin mağazaya girdiklerini ve sağa döndüklerini düşünelim, ardından daireyi tamamlayıp tüm mağazayı gezdiler ve son olarak onlara göre sol taraf, kasayı konumlandırmak için en uygun noktadır. Yine de bu karar mağazanın planına ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir, bu da demek oluyor ki tasarıma göre durumu değerlendirip en uygun ve zorlama olmayan noktanın kararını vermek tasarımcıya düşüyor.
Aynı zamanda diyelim ki mağazada tek kişi çalışıyor ve içeride dolaşan satış elemanları yok. Bu durumda kasanın mağazaya en hakim olan ve görüş kaybının olmadığı bir noktada konumlandırılması gerekir.
Kasanın konumu için diğer tavsiyelerimiz şu şekilde:
• Kasanın tezgahı, müşterilerin işlemleri gerçekleşirken poşetlerini ya da kişisel eşyalarını koyabileceği genişlikte olmalıdır.
• Kasanın arkasındaki duvar, çarpıcı ve ilginç tasarımlarla donatılmak için çok uygun bir bölgedir.
• Kasanın yakınlarına müşterilerin ihtiyacı olabilecek ürünlerin bulunduğu çeşitli ürün sergileme üniteleri koymak son dakika alışverişi için müşterileri teşvik eder.,
Mağaza tasarlamak hiç bitmeyen bir süreçtir. Her zaman değişikliğe, ekleme ve çıkarmalara olanak sağlayacak dönüşümlü mekanlar tasarlamak özellikle devamlı müşteriler için alışverişi keyifli bir yolculuğa dönüştürür. Mağazayı tasarlarken içinde küçük bir yürüyüşe çıkın. Yönlendirmeler işe yarıyor mu? Mağazanın dikkat çekmesi gereken yerler dikkat çekiyor mu? Mağazanın trafiği sorunsuzca işliyor mu?
Bahsettiğimiz tekniklere dikkat edilerek tasarlanmış ticari işletmeler hem müşterilere keyifli bir deneyim sunacak hem de işletme sahibinin maksimum verim almasına yardımcı olacaktır.
No Comments