Mimaride Renklerin Rolü: Görsel Efektler ve Psikolojik Uyarıcılar 25 Haz
Renkler ve yarattıkları algılar psiko-mekansal ilişkimizde birtakım bilinçli veya altbilinçsel tetiklemelere sebep olur. Renkler, varlıklarına ve varyasyonlarına rağmen, her yerde mevcutlardır. Peki renklerin mimarideki rolünün ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Mimari bir nesne oluşturan inşai unsurların yanı sıra, yüzeylerdeki renklerin uygulanma biçimi de kullanıcının mekandaki deneyimini etkiler. Israel Pedrosa’ya göre, “Bir malzeme tarafından kırılan veya yansıyan ışığın nüansları tarafından renkli bir duyum üretilir ve renk sözcüğü genellikle kromatik bir duyumda uyaran olarak işlev gören bu tonlara atanır.”
Renklerin ve onları yöneten farklı özelliklerin, hatta bu teorilerle ilgili mevcut çalışmaların çoğunun tanımlanması, kapsamlı olduğu kadar karmaşıktır. Renk psikoloji, sembolizm ve hatta mistisizm ile ilişkilendirilebilir. Renkler sanatsal, tarihsel ya da kültürel döneme göre farklı anlamlar alır, ışıkla karşılaştığında değişir. Bu yazıda, eleştirmenlerin çalıştığı renk veya kavramların teknik yönlerini ele almaktan ziyade, renk ve mimarlık arasındaki ilişkiye değineceğiz.
Mimarlık tarihinin bazı iyi bilinen isimlerinin renkleri nasıl kullandığına bir bakalım. Luis Barragán’ın çalışmalarında renk, mekansal saflığı duyguları uyandıran bir unsur olarak gösterirken, Siza Vieira’nın tasarımlarında yüzeylerin akromatikleşmesine katkıda bulunur. Lina Bo Bardi ise bazı mimari elemanlarda kırmızı kullanırken Legorreta da Meksika kültüründen esinlenen coşkulu renkleri benimser.
Renk, belirli bir hacim veya yapısal bir ayrıntı gösterebilir veya alanın belirli yönlerini görsel olarak yansıtabilir. Ayrıca bir dizi duygular ya da görsel efektler sağlayabilir.
Duvarları, zeminleri ve nötr tavanları olan bir ortam yaratırsak, farklı yüzeylere belirli renkleri uygularken farklı görsel efektler alırız. Örneğin, tavana daha koyu bir ton uygularsak, daha düşük bir alan hissi oluşur; eğer mekânın merkezi duvarına renk uygularsak, görsel olarak belirli bir “mekânsal kısalma” fikri yaratılır; renk tüm duvarlara uygulandığında ise, gerçekte olduğundan daha uzun bir alan algısı üretilir.
Alanın sadece yan duvarları boyanırsa, belirgin bir daralma algısı oluşur; Aksi takdirde, orta duvar ve tavan aynı renkte boyadığında ise ortamda genişleme hissedilir. Boşluğun yüksekliğini düşürmek veya odaklamayı gözlemcinin bakış hizasına oturtmak istiyorsanız, tüm yüzeyleri yarım yükseklikte boyamak ve koyu tonları üst yüzeylerde kullanmak istenen etkiyi verir.
Fakat renkler ışık olmadan var olamazlar. Israel Pedrosa’nın “Da Cor à Cor Inexistente” adlı kitabında söylediği gibi, “rengin maddi bir varoluşu yoktur: bu sadece ışığın eylemi altındaki belirli sinir organizasyonları tarafından üretilen duyumdur, daha kesin bir biçimde, ışığın eylemiyle vizyon organlarınca harekete geçirilen eylemdir.”
Ana renklerin “psikolojisi” ile ilgili olarak aşağıdaki fikirler geliştirilmiştir:
Mavi: Pozitiflik, güven ve güvenlik duygusunu aktarır. Genellikle bankacılık ajansları, ofisler ve şirketler gibi ticari ve ticari alanlarda kullanılır.
Sarı: İyimserlik, merak, sevinç ve parlak bir atmosfer sunar. Yayaların dikkatini çekmek için ticari alanlarda veya restoranlarda sıklıkla kullanılır.
Kırmızı: Kırmızı renk enerji, heyecan, dürtü gösterir. Bu nedenle, belirli bir zorunluluk ve tüketici isteğini yansıttığı için, mağazalar veya fast food satış mağazaları gibi ticari alanlarda düzenli olarak kullanılır.
Yeşil: Sakin, huzur, dinginlik ve esenliği çağrıştırır. Hastaneler ve dinlenme merkezleri gibi sağlık ve esenlik ile ilişkili alanlarda düzenli olarak kullanılır.
Turuncu: Sarı ve kırmızı renklerinin birleşiminin sonucu oluşan turuncu, bir yoğunluk, yaratıcılık, öfori ve coşku fikri yansıtır. Genellikle ofisler, stüdyolar ve okullar gibi yaratıcı ortamlarda kullanılır. Mavi ile birlikte kullanıldığında, dürtüsellik ve güven fikrini aktarır ve böylece bankacılık kurumları ve ofisler tarafından da benimsenir.
Menekşe: İyi oluş, sakinlik ve yumuşaklık iletir.
Renkler bazı tipolojilerdeki mekan tasarımlarında belirli amaçlarla mimari bir unsur olarak kullanılabiliyor. Örneğin çocuk odaklı projelerde renkler, çocukların psikolojik ve bilinçsel gelişimini motive etmek için kullanılır. Hastanelerde ise hastaların rehabilitasyonuna yardımcı olacak renkler tercih edilir. Kentsel ölçekte ise renkler bazı odak bölgelerin canlandırılması ve atıl kalmış noktaların tekrar değerlendirilmesinde renk kullanımın başvurulur.
No Comments