Konut Tasarımı ve Ticari Mekan Tasarımı: Farkı Anlamak 12 Mar
İç mekan tasarımı, birçok alt kategoriye ayrılabilen, odaklanabilen ve belirli konularda uzmanlaşmaya olanak tanıyan oldukça geniş bir alandır. En belirgin ayrım ise konutlar ve ticari mekanların tasarımları arasındaki ayrımdır. Çoğu tasarımcı iki alanda da hizmet verirken bazıları ise bu alanlardan birinde uzmanlaşmayı tercih edebilmektedir. Konut ve ticari alanların tasarımı arasındaki farkları anlamak, temelde bu mekanların kullanım amaçlarını iyice kavramaktan geçer.
Mekanı Tanımlamak
Ana hatlarıyla açıklamak gerekirse, bir konut projesinin iç mekan tasarımı, kaba inşaatı yeni bitmiş bir evin iç tasarımından, var olan bir evin yenilenmesine kadar uzanmaktadır.
Ticari mekanların tasarım projeleri ise bankalar, ofisler, mağazalar, okullar, hastaneler, fabrikalar gibi alanları kapsar.
Mekansal İhtiyaçları Tespit Etmek
Yaşama ve çalışma alanlarının basit ayrımına ek olarak, konut ve ticari mekanları birbirinden farklı kılan en önemli ölçek ihtiyaçlardır. Müşterinin ihtiyaçları ve sektör parametreleri, mekanın konut ya da ticari olmasına göre farklılık gösterir. Konut projelerinde müşteri, o mekanda yaşayan kişiler ya da ailelerdir ve tasarımcı projeyi planlarken onların kişisel istek ve ihtiyaçlarını düşünerek tasarlamalıdır.
Genellikle konut tasarımı yapan tasarımcılar, mutfak tasarımı, banyo tasarımı, home-office tasarımı, özel üretim mobilya gibi belirli alanlarda uzmanlaşmayı tercih edebilirler. Evlerini bir tasarımcının eline emanet eden insanlar çoğunlukla yaşadıkları mekanların, benzersiz kişiliklerini ve zevklerini yansıtmasını beklerler.
Ticari mekanların tasarımında ise tasarımcılar ilhamlarını kurumsal marka imajından alırlar ve genellikle mekanların işlevsel kısıtlılıkları ya da ticari binaların gereksinimleri gibi bazı sınırlamalar ile karşılaşabilirler. Ticari mekanlarda da kendine özgü, kişiselleştirilmiş bir tasarım hedefi vardır, ancak bu mekanlar çoğu konutta bulunandan farklı dokular, renkler ve yerleşim düzenleri içerir.
Ticari İşlevsellik ve Marka İmajı
Bir ticari mekan için tasarımcılara gelen müşteri doğal olarak çoğunlukla bir şirket ya da kuruluştur. Tasarımcı, tasarladığı mekanın şirketin marka imajını işlevsel bir biçimde yansıttığından emin olmalıdır. Örneğin yeni bir otel ya da restoran projesinde, tasarımcı o mekanda verilen hizmeti açıkça gösterebilmelidir. Bir vizyon üzerine inşa edilen tasarım projesi, kurumsal ve endüstriyel tasarımların temelidir.
Tasarımcılar, hem ticari hem de konut tasarımlarında, günün modasına uygun ve çekici mekanlar yaratırken güvenlik düzenlemelerini gözeten alanlar planlamayı da ihmal etmezler. Mekanlara göre farklılık gösteren bu düzenlemeler tasarım öğelerini zorlarken mekanın nihai “hissini” yönlendirir.
Yağmurproje İle Çalışmak
Profesyonel bir tasarım ekibi olarak biz, hem ticari hem de konut projelerinde müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Müşteri odaklı çalışma prensibimiz ile işlevsel olduğu kadar ‘güzel’ mekanlar yaratırken süreç içerisindeki bütçe, proje teslim tarihi vb. planlamaları iki tarafında mutlu olacağı şekilde gerçekleştiriyoruz.
Yağmurproje tasarım ekibi olarak asıl önemli olan şeyin, tüm mekanları güvenli, konforlu, çekici ve işlevsel hale getirmek ve müşterilerimiz ile buluşturmak olduğunun son derece farkındayız.
No Comments