Özelleştirilmiş Hasta Odaları İle Stresten Uzak Hastane Deneyimi 14 Şub
Medikal olarak işlevsel ve ruhsal olarak iyileştirici hasta odaları yaratarak sağlıklı bir denge kurmak, dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.
Sağlık hizmetleri için alanlar tasarlamak karışık bir mevzudur. Bu alanların medikal olarak en iyi seviyede çözümlenmesi, bununla birlikte hasta ve hastane çalışanlarını manevi olarak destekleyecek şekilde tasarlanması gerekir. Hasta bakım odaları da, hastaların en çok vakit geçirdiği mekanlar olarak kabul edilirse, burada yapılacak olan uygulamaların kritik bir öneme sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Unutulmamalıdır ki hastalar evde tedavi göremedikleri bir durumda oldukları için hastanededirler ve onlara sağlık açısından en iyi bakımı sağlarken aynı zamanda ruhsal açıdan da ev hissiyatı vermek hastaların deneyimlerini bir üst noktaya taşıyacaktır. Yani tam anlamıyla “sağlıklı” mekanlar yaratmak, tasarımcılar için başlıca hedeftir.
Hasta yatağının çevresi odadaki en önemli alandır ve her şeyden önce hasta bakımı için en ergonomik şartlarda tasarlanmış olması gerekir.
Hastalara olabilecek en iyi enerjiyi vermeden önce, hastanelerin, onlara en iyi sağlık hizmetini vermesi gerekir. Bu bağlamda hastanın alması gereken hizmet sağlanırken, hem hasta hem de hastane görevlileri için olabilecek en rahat koşullar sağlanmış olmalıdır. Bu da demek oluyor ki görevlilerin hastaya müdahale ettikleri yer olan yatak ve yatak çevresi, medikal malzemeler ve müdahalenin kendisi için yeterli alana sahip olması gerekir. Yatak başındaki butonlar, yatak çevresinde ek aletler için yeterli alanlar ya da bir lavabo gibi. Evet, hastalar stresten uzak bir ortam ve ev hissiyatı ararlar ancak bazen çok az da olsa metal alet ve medikal malzemeler görmek isterler. Bu onlara güven verir, hastanede olduklarını ve onlara hizmet edecek insanlar ve son teknoloji malzemeler olduğunu hatırlatır. Arter Yapı işbirliği ile, Yağmurproje tarafından tasarlanan Kent Hospital projesinin hasta odalarına bakıldığında yatak çevresinin tasarımın odağı olduğu hemen anlaşılıyor. Aydınlatmalar ve malzemeye gömülü butonlarla donatılmış tavana bağlanan yatak başı ile çevresindeki kullanışlı alan, hastaların ihtiyaçlarını karşılıyor.
Hasta odalarında bir miktar özgürlüğe yer vererek hastalara kontrolü tamamen kaybetmediklerinin hissettirilmesi, olumlu tepkiler yaratacaktır.
Hastane odalarında, her hasta için farklı bir tasarım söz konusu olamaz tabi ki, ancak, genel hasta ihtiyaçlarına göre incelikli detaylarla tasarlanan hasta odaları, hastanede olmanın depresif etkilerini en aza indirmeye olanak tanır. Günümüzde teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte hastaneler de büyük bir değişime maruz kalıyor. Bazı hastaneler, hastalar odanın kontrolünü ellerinde hissetsin diye, oda duvarlarını isteğe göre renk değiştirebilen LED ışıklarla donatarak, odanın rengini hastanın belirlemesine imkan tanıyor. –Kent Hospital projesinde kullanılan aydınlatmalar bu ayarlamaya oldukça müsait – Ya da hastalarına duvara asılacak tablolar için seçenekler sunuyorlar. Bununla birlikte hastanın orada 2 gün de kalacak olsa, 2 ay da kalacak olsa odasını bir yaşam alanına çevirmesine müsaade etmeye yönelik tasarım düşünceleri, odak noktası alınıyor.
Hastane odaları; hasta, aile üyeleri/refakatçiler ve hastane görevlilerinin bir ekip haline geldiği mekanlardır.
Hastane odaları için değişen şeylerden birisi de refakatçi ve aile üyelerinin katlanmak zorunda oldukları pek de iyi olmayan şartlar. Eskiden odanın yatağa en uzak köşesine koyulan bir tekli koltuk ya da iki rahatsız sandalye, yerini hasta yatağı için ideal bir konumda bulunan koltuk veya çekyat takımlarına, hatta ek olarak, çalışma masaları ve dekoratif öğelere bırakıyor. Hasta, refakatçisi ve hastane görevlileri arasındaki kaliteli iletişimin gerekliliği düşünüldüğünde, hastane odaları için küçük oturma ve yaşama alanları yaratmak artık bir lüks değil gereklilik haline geliyor. Kent Hospital projesindeki zarif mobilyalarla tasarlanmış oturma alanı, yatağın karşısındaki çok kullanışlı masa ile beraber hastane odasını hastalar ve refakatçileri için daha sıcak bir yere dönüştürüyor.
İyi tasarım, zor zamanların atlatılmasına yardımcı olabilecek güçtedir.
En başta dediğimiz gibi, ilk olarak hasta güvenliği ve hizmet kolaylığı, ardından da hastanın ve aile üyelerinin kendini iyi hissetmesi için gereken şartların sağlanması, ideal hasta odası tasarımının anahtarıdır. Tasarımın psikolojik etkileri, zor zamanlar geçiren hastaların biraz bile iyi hissedebilmesine yardımcı olabilecekse eğer, ki öyle, tasarımcılar ellerinden geleni yapmalılar. Hasta odaklı hastane tasarımları dünya çapında yayılıyor ve klinik deneyimlerini güvenli ve sıcak mekanlarda yaşayan hastaların hikayeleri soğuk hastane odalarından bahsedilen hikayeleri yavaş yavaş bastırıyor.
No Comments